News, views and contacts from the global Design Build industry
 

Southbank Centre in UK unveils plans for Festival Wing redevelopment

7 March 2013

Festival Wing redevelopment

London's Southbank Centre has unveiled plans for its proposed £120m Festival Wing redevelopment, designed by the UK practice Feilden Clegg Bradley Studios.

As per the plans, the Queen Elizabeth Hall, Purcell Room and Hayward Gallery complex will be refurbished.

Plans also include refurbishment and renewal of the existing buildings and the creation of new arts spaces including a new glass pavilion, a new central foyer and a new liner building.

Upon completion, the central new foyer will link the venues to the National Theatre and British Film Institute.

The redevelopment will feature two new roof gardens, undercroft venues for gigs and cabaret, as well as a building alongside Waterloo Bridge, featuring a new national literature centre and the poetry library.

Work will include the upgrade of stages, galleries, services and access areas, as well as the creation of a new public square, restaurants and shops on site.

Work on the transformation is scheduled to commence in autumn 2014 and is anticipated to be complete by early 2017.

Southbank Centre chief executive Alan Bishop said: "Feilden Clegg Bradley Studios have magnificently responded to our vision for this part of the site with a design that refurbishes and maximises the potential of the Queen Elizabeth Hall, Purcell Room and Hayward Gallery, while also creating major new glazed spaces that contrast with and complement the existing buildings."

Southbank Centre has already secured £20m in funding from Arts Council England for the redevelopment project.

Phase one of the project was completed in 2007 and focused on the Royal Festival Hall, creating three new major public spaces and a new route up to the Golden Jubilee Hungerford Bridges.

The transformation of Jubilee Gardens was completed in June 2012.


Image: Under the plans, the Queen Elizabeth Hall, Purcell Room and Hayward Gallery complex will be refurbished. Photo: Feilden Clegg Bradley Studios.