Green Square Library and Plaza, Sydney, Australia


Green Square Library and Plaza, Sydney

Stewart Hollenstein in association with Colin Stewart Architects won the design competition for the proposed Green Square Library and Plaza in Sydney, Australia. The project will be developed in the Green Square area located 4km south of the city centre.

"The integrated building project aims at providing a shared public space for different social, educational and recreational activities for the Green Square residents."

The integrated building project aims at providing a shared public space for different social, educational and recreational activities for the Green Square residents.

The Sydney City Council has allocated $25m towards the library facility and $15m for the public plaza infrastructure. The council also approved the development application for the project in February 2015. The development application was exhibited in 2014, prior to the approval. The concept design was prepared by Stewart Hollenstein in collaboration with the City. Construction of the project is expected to start in 2015 and be complete in late 2017.

The decision to organise an architectural design competition for the proposed Library and Plaza was approved by Sydney City Council in November 2011. The competition was launched in July 2012. A total of 167 entries from 29 countries were received, five of which were selected for the Stage 2 competition.

Stewart Hollenstein + Colin Stewart Architects were announced as the winner of the design competition in December 2012. The winning architect is currently engaged with the City of Sydney for the further design refinements.

Greater Green Square project details

The Green Square is undergoing a massive $8bn urban renewal programme to house 20,000 new homes and 40,000 new residents. The Green Square Town Centre project, which has been under construction since 2007, forms the central aspect of this development programme. The town centre, being developed on 14 hectares of land, will provide a new commercial, retail and cultural hub for the Green Square area.


Related project


Sydney International Convention, Exhibition and Entertainment Precinct, Australia

The Sydney International Convention, Exhibition and Entertainment Precinct (SICEEP) project in Australia involves the remodelling of the existing centre and surroundings at Darling Harbour. The new SICEEP will be the country's largest and fully integrated convention, exhibition and entertainment precinct.


The master plan of the town centre was provided by an architect team comprised of Arets, Turner and McGregor. Landcom and a joint venture between Mirvac and Leighton are responsible for delivering a major part of the project. AECOM was awarded a six-year contract worth $3.8m in May 2013, to provide consultancy services for the design and delivery of essential infrastructures of the town centre.

The town centre planning envisages the plaza and library complex at its heart.

Site details of Green Square Library and Plaza

The library and plaza will be built over an area of 7,800m2 opposite to the Green Square train station and the future bus interchange. The site is surrounded by Botany Road to the west, proposed streets and a mixed-use facility to the north, and the planned main street Zetland Avenue to the east.

Structure, design and facilities of Green Square Library and Plaza

The building project consists of a 3,000m2 library and a 4,200m2 plaza. The library will be built underground on one level. The plaza built above the library will be connected by the sunken library garden.

The elevated structures of the civic building project include a triangular building and a six-storey multipurpose tower building on two sides of the underground garden.

Apart from the library, the enclosed building will house an amphitheatre, children's space, parents' restroom, staff room, cafe, multi-function spaces and kitchenette.

The outdoor area surrounding the enclosed buildings will feature a range of facilities including outdoor reading area, rain garden, water play area, sun lounge, cafe and restaurant, grass tramway, bicycle parking, shared shelves, moveable bleachers and light poles.

The integrated library and plaza project, which is being touted as an 'urban living room', is expected to respectively witness 1,000 and 1,500 visitors a day on its completion.

Sustainable features of the Green Square Library and Plaza

The building will use a triple-glazed solar heat gain coefficient (SHGC) system for optimum daylight access and solar glare control. A chilled beam cooling system will be used to allow fresh cool air into the building.

A heat rejection plant will be located on the top of the tower building as a back-up cooling system. In addition, fan coil units will be fitted on the ceiling cavity of each floor to provide comfort in the absence of external condition for natural ventilation.

"Stewart Hollenstein + Colin Stewart Architects were announced as the winner of the design competition in December 2012."

The building will use automatic vents for purging out warm air from the building. The windows of the building are designed to disable air-conditioning when they are open.

Heat exchangers will be installed at the underground level that will provide heating for the building utilising district hot water.

The subterranean walls of the building will be protected from moisture penetration. The building will use low volatile organic compound (VOC) finishes, and low energy lighting, taps and showers in its interior.

The facility is also designed for automated waste collection and processing thanks to the underground pipes connected to the Green Square Infrastructure centre.