News, views and contacts from the global Design Build industry
 

Maggie's Cancer Care Centre, Fife, Scotland, United Kingdom




Key Data


Maggie's Centres have been designed for the care of patients with cancer in a friendly non-institutional environment. They also to provide facilities for their families, their friends and their carers.

Maggie's Centres first started because of the late Maggie Keswick-Jencks's plea to improve care for people with cancer in the UK. She was not impressed with the level of support provided for those suffering from cancer and had the vision and drive to formulate an alternative.

Her husband Charles Jencks is still actively carrying this vision forward and as a world-famous figure in the fields of architecture and philosophy he has been able to attract several world-famous architects to design the different centres.

The five centres, which have been constructed across the UK, are known for their modern design and architecture and are usually, as in the case of Fife, designed by a well known architect (Frank Gehry in Dundee, Daniel Libeskind in Cambridge, Page and Park Architects in Glasgow and Inverness). The Fife centre was designed by Zaha Hadid for no fee and is now her first constructed work in the UK.

The brief set by Maggie's for Zaha Hadid was to create a building with a relaxed atmosphere where people can access additional support outside of the more clinical hospital environment. Design of the new building was completed in the final quarter of 2003. The people of Fife raised over £500,000 to help build the first dedicated cancer support centre in the area.

CENTRE OPENING

The Fife centre was constructed in the grounds of the Victoria Hospital in Kirkcaldy. The centre was built as part of an investment of £152m in a public private partnership arrangement to refurbish the Victoria Hospital.

"World-famous architects have designed the different centres."

The building work was started in the first quarter of 2004 and the new building was opened in early November 2006 by Gordon Brown, the Chancellor of the Exchequer and MP for Kirkcaldy and Cowdenbeath. Building work was carried out by Interserve and the landscaping was by Gross.Max.

DESIGNED FOR PURPOSE

The site of the Maggie's centre was in the north-eastern section of a hollow to the south-east of the main entrance of the hospital. The hollow has overgrown foliage and trees providing a natural setting apart from the rest of the hospital. The border of this area is naturally protected and enhanced by the trees along its edge.

The positioning of the centre makes it clearly visible from the hospital and the car park. As the building is a single-storey construction, it is, at eye level, a continuation of the border that the trees already provide. One of the overall objectives for the design of the centre was that it should be a transition between the two different types of spaces, the natural landscape and the car park / hospital.

The building has a definite relationship with the steep valley immediately to the south: it hovers over the edge but is partly assimilated into the slope. It therefore neither floats nor is embedded but co-exists. It is possible that the centre might lead to the future development of the hollow as a potential stress-free area such as a sculptural park. As such the connection of the centre to the lowest level of the hollow will be made from the terrace area.

EXTERNAL DESIGN

Externally the design is a combination of the form a folding surface and a connecting ground slab. The folding surface articulates the visitor into a different space from the rest of the hospital grounds by using a definite directional emphasis mechanism.

"The Fife centre was designed by Zaha Hadid for no fee and is now her first constructed work in the UK."

The folded surface is articulated by cladding the visible roof and two opposing walls with the same material, a sheet cladding of corten steel. The remaining elevations are a mixture of translucent and clear glass and this reinforces the directional nature of the form. The metal cladding is expressed clearly at the eaves to emphasise the continuity of the cladding from wall to roof.

The large overhangs of the roof are used to extend the building into the landscape on both sides.

On the north side the roof extensions protect the entrance doors and on the south side the roof provides solar shading to the glass elevation and partially covers the terrace. This is a fine example of Zaha Hadid's combination of form and function.

The building sits on a concrete plinth slab, which connects it to the surrounding areas and landscaped areas. On the north side, the slab outlines the car parking before rising to the same level as the public entrance to the centre. The strong directional language and material contrasts of the slab to the tarmac mark out clearly the entrance for the new visitor. The slab continues along the eastern side separating the centre from the car park with a wall.

The rising of the wall on this edge indicates the gradual separation of public space of the entrance to the private spaces of the terrace. It terminates by wrapping around the southern tip of the centre as a south-facing terrace. The southern facing facade is floor-to-ceiling glazing. There are windows and doors allowing direct access to the outside terrace. The extension of the roof beyond the glazing and terrace gives continuity between the inside and outside spaces.

INTERNAL DESIGN

"The people of Fife raised over £500,000 to help build the first dedicated cancer support centre in the area."

Inside, the arrangement of rooms is centred on an open-plan kitchen. The cellular spaces are located to the north and east elevations. The offices are located on the north elevation with a direct view to the car park and the entrance. The rooms to the east need a more private nature and are only seen externally as a semi-opaque facade.

A direct view exists from the entrance at the northeast through the central space of the kitchen to the south-facing glass elevation. The view of the hidden landscape through this space is the intended first impression for the visitor upon entering the centre.

The internal central space was kept as open and column free as possible. A ramp connects the main space to a lower platform in which a flexi-hall is situated. A system of shutters and sliding doors can seal this space off from the main space.

Throughout the building there are roof and wall triangular skylights to provide views, light and continuity of form into the space. The interior is intended to represent another fold inside the external fold. Coloured linoleum is used to decorate all surfaces such as floor, wall and ceiling.

 Zaha Hadid designed Maggie's Cancer Care Centre The Maggie's Cancer Centre building takes the form of several folds.
Maggie's Cancer Care Centre architectural design The design is a departure from what would normally be seen in this area of the country.
Fron elevation of the Maggie's Cancer Care Centre The elevation near to the front entrance.
Car park view of the Maggie's Cancer Care Centre The building from the car park.
Maggie's Cancer Care Centre terrace The terrace overlooking the hollow.
Interior skylights of Maggie's Cancer Care Centre The triangular skylights let in natural light to the main spaces.
Maggie's Cancer Care Centre construction site Construction of the building took two years from 2004 to 2006.