Quay Quarter Tower, Sydney, Australia


Quay Quarter Tower

The Quay Quarter Tower is a mixed-use building being developed in Sydney, Australia. Designed by 3XN, the tower is part of the A$2bn ($1.54bn) Quay Quarter Sydney project being undertaken by AMP Capital.

The new tower will result in the redesign of AMP Capital's existing building named AMP Centre, which is located at 50 Bridge Street. It will accommodate offices, shops, bars, restaurants, a museum and a new boutique hotel. The project is estimated to cost A$660m ($509.6m).

Construction is scheduled to commence in 2018, while completion expected to take three years.

Quay Quarter Sydney master plan

The Quay Quarter Sydney project involves the redevelopment of two inner blocks of the iconic Circular Quay in Sydney. The two blocks include historic buildings such as the Hinchcliff House, 33 Alfred Street and 50 Bridge Street.

The project will transform the precinct into a mixed-use development featuring retail, cafes, dining and commercial office spaces, as well as luxury residential apartments. It will address the shortage of premium office space in Sydney and improve the city's competitiveness by attracting international organisations.

The development will also create a number of public spaces, pedestrian walkways and revitalise the iconic Circular Quay into a gateway to Sydney.

"The Quay Quarter Sydney project involves the redevelopment of two inner blocks of the iconic Circular Quay in Sydney."

A number of prominent architects, including Carter Williamson (Hinchcliff House), Johnson Pilton Walker (33 Alfred Street), SJB (9-17 Young Street), Silvester Fuller (16-20 Loftus Street) and MAKE Architecture (2-10 Loftus Street) have been selected to redevelop the buildings and common spaces.

Quay Quarter Tower design details

The Quay Quarter Tower will be a 49-storey, 200m (656ft)-high building. It will comprise five series of shifting volumes made of glass stacked on top of each other. The separate volumes are based on campus-style developments, which use large vertical floorplates. The five vertical volumes together form 2,000m² of net floorplates.

A multi-level atrium flows throughout each volume creating expansive and intimate social spaces that promote interaction among the building occupants.

The lower levels of the building are angled towards the west to take advantage of the energy and movement from the nearby neighbourhood. As the building rises, the remaining levels shift east providing splendid visions of the Opera House and the Sydney harbour. The rotation also acts as a sunshade, adding a sustainable feature to the project.

The rotation also creates a number of external terraces linked to the common atria, which will contain a number of amenities for the occupants. The common spaces provide stunning views of the Sydney skyline both vertically and horizontally, while allowing sunlight into the building.

Two-thirds of the existing building is being retained as part of the project's sustainability features. Instead of demolishing the older building, the space will be improved and recycled to create an urban office space with new facade and elevator shafts.

The building will comprise 45,000m² of new construction, mostly on the north side. The base of the tower will include a mixed-use podium featuring retail and green spaces for the office workers as well as general public.

Contractors involved

Arup provided engineering services during the development of the project and will continue to provide full-scale engineering consulting services until completion.

Design Research Studio has been selected to design the interior spaces of the building including the reception, meeting and conference facilities.

BVN has been appointed as the executive architect on the project.