B+H Architects reveals design for patient support centre in Toronto

1 February 2019 (Last Updated February 1st, 2019 10:43)

B+H Architects has revealed the proposed design for the new 22-storey Patient Support Centre (PSC) on The Hospital for Sick Children (SickKids) campus in Toronto, Canada.

B+H Architects reveals design for patient support centre in Toronto
B+H designed the tower’s facade with a significant degree of transparency to foster increased connectivity between SickKids and the community. Credit: B+H Architects.

B+H Architects has revealed the proposed design for the new 22-storey Patient Support Centre (PSC) on The Hospital for Sick Children (SickKids) campus in Toronto, Canada.

The latest development to anchor Toronto’s Discovery District, the PSC is expected to set a new precedent for healthcare workplace design in the country.

Its design features an undulating façade, a centrepiece blue ribbon staircase encased in glass, and interdisciplinary education and simulation spaces to bring physicians, nurses, hospital administration and foundation employees together in a light-filled environment.

B+H senior design principal and project lead Patrick Fejér said: “The design of the new Patient Support Centre provides an important architectural framework for a workplace environment designed to transform the way SickKids works.

“The PSC is being designed to create an inspiring environment that supports the needs of healthcare providers, fosters collaboration and helps to accelerate innovation.”

The firm designed the tower’s facade offers a high degree of transparency to boost connectivity between SickKids and the community.

Several coloured horizontal fins animate the pedestrian experience while offering shading and optimising thermal performance.

“The PSC is being designed to create an inspiring environment that supports the needs of healthcare providers, fosters collaboration and helps to accelerate innovation.”

While maintaining its own distinct presence, the tower’s scale directly associates with its surrounding campus context and the city at large.

Fejér added: “The inner workings of the building are exposed through an interconnected staircase that can be seen from Elizabeth Street. You will be able to see SickKids staff moving around. The programme of the building reveals itself.”

This design is intended to celebrate the research culture of the hospital by offering strong visual links to the PGCRL, emphasising critical connections between bench and bedside.

Staff will be able to look out the window and see their colleagues doing research next door.

Led by B+H’s Center for Advance Strategy, the workplace strategy for the PSC is being designed to help boost collaboration, inspiration, and engagement.

Fejér added: “Spaces are no longer siloed. The MaRS Phase II project spearheaded a new model for the technology innovation sector where public spaces converged with research and industry.

“Now we are taking this idea one step further by creating a fully integrated workplace for SickKids staff, one that blurs the lines between indoors and outdoors, healthcare, office, retail and urban design.”