Bjarke Ingels Group unveils design of Vestre factory in Norway

1 July 2020 (Last Updated July 1st, 2020 11:36)

Bjarke Ingels Group and furniture manufacturer Vestre have unveiled the design for The Plus, a sustainable furniture factory project located in Magnor, Norway.

Bjarke Ingels Group unveils design of Vestre factory in Norway
The open production facility will double as a 300-acre park. Credit: Bjarke Ingels Group and Vestre.

Bjarke Ingels Group and furniture manufacturer Vestre have unveiled the design for The Plus, a sustainable furniture factory project located in Magnor, Norway.

The Plus is envisioned as a village for a community dedicated to the clean, carbon-neutral fabrication of furniture.

The project aims to be a global hub not just for sustainable architecture but also for efficient production.

This 6,500m² open production facility will double as a 300-acre park, enabling people to hike and camp there.

The Plus is also expected to become the first industrial building in the Nordic region to achieve BREAM Outstanding, an environmental certification.

Claimed to be designed as a ‘Paris Agreement-proof’ building, its design is based on principles of renewable and clean energy to align with Vestre’s eco-friendly furniture manufacturing process.

Vestre CEO Jan Christian Vestre said: “Vestre will be the world’s most sustainable furniture manufacturer. Building The Plus will be an important step in reaching this goal. By using cutting-edge technology and Scandinavian collaboration, we can produce faster and greener than ever. In that way we will ensure global competitiveness through our leadership in environmentally conscious production.”

Magnor village lies in the geographical midpoint between Vestre’s headquarters in Oslo, Norway, and its steel plant in Torsby, Sweden.

The building will feature four main production halls: the warehouse, the colour factory, the wood factory and the assembly. These will be directly linked at the centre, where the logistics office and exhibition centre will be located.

A central hub will be constructed in the middle of a circular courtyard. The public courtyard is where the latest outdoor furniture collections will be exhibited.

The Plus will also feature an outdoor plaza that will enable visitors to view the factory’s production processes, offering complete transparency.

The Plus is expected to deploy many Industry 4.0 solutions, such as smart robots, self-driving trucks, and a tablet to manage the complete factory.

Visitors and staff will be able to hike around the building and relax on the green roof terrace, thereby converting the furniture factory museum into a campus in the woods.

Around 1,200 photovoltaic panels will be installed at the rooftop.

Excess heat generated from the panels will be directed to an ice-water system for cooling, heat and cold storage tanks, heat pumps and energy wells, besides for a storage support system.

In February, Bjarke Ingels Group unveiled the plan for a 12-storey office building in Newcastle, the UK.