Foster + Partners wins competition to design Guangming Hub in China

23 November 2020 (Last Updated December 8th, 2020 15:41)

British architecture company Foster + Partners has won the competition to design Guangming Hub, a new transport-oriented development in China.

Foster + Partners wins competition to design Guangming Hub in China
The new development is situated on the high-speed rail link that connects Hong Kong, Shenzhen and Guangzhou. Credit: Foster + Partners.

British architecture company Foster + Partners has won the competition to design Guangming Hub, a new transport-oriented development in China.

The development site is located on the high-speed rail link that connects Hong Kong, Shenzhen and Guangzhou.

Set to integrate three new metro lines in the city, the proposal is the central focus of a masterplan for the region.

Foster + Partners Studio head Grant Brooker said: “The generously landscaped, walkable town centre will seamlessly connect to a smart autonomous transportation system, combining both wellbeing and convenience and creating a vibrant urban focus for the surrounding neighbourhoods.”

Using the latest technological tools, the team at Foster + Partners has designed a smart city that will support the flow of people and goods with infrastructure, transport networks, reliable public services and greenery.

To devise the ideal urban massing, the team developed a set of key constraints that were fed into a specially created software programme developed by Foster + Partners.

Later, a masterplan was presented that was then refined and detailed in terms of integrated transport links, with the Guangming Hub at its heart.

The existing high-speed rail station is situated at the centre of the site. At ground level, a green spine in the east-west orientation cuts across the site and through the high-speed rail station.

The scheme also includes a large retail podium that sits atop the underground metro, a series of office towers inspired by the traditional Chinese gateway.

Furthermore, the ground level openings of the tower buildings become the central access to the high-speed rail station.

Pedestrians, cyclists and those travelling in autonomous vehicles will be provided with convenient connections created by subways and bridges to neighbouring plots. The bridge over the high-speed rail station features a new transport museum.

The project also increases landscape areas, public amenities and pedestrian priority to provide enjoyable outdoor spaces.

The design, which is in accordance with the city’s Sponge City programme, focuses on prioritising the use of sustainable urban drainage systems through the integration of landscape.