Herzog & de Meuron unveils final designs for Vancouver Art Gallery

25 January 2019 (Last Updated January 25th, 2019 09:19)

Swiss architectural firm Herzog & de Meuron has unveiled the final designs for the Vancouver Art Gallery’s building in British Columbia, Canada.

Herzog & de Meuron unveils final designs for Vancouver Art Gallery
The lobby of the Vancouver Art Gallery. Credit: Wpcpey.

Swiss architectural firm Herzog & de Meuron has unveiled the final designs for the Vancouver Art Gallery’s building in British Columbia, Canada.

The 300,000ft² building has been designed to serve the gallery’s expanding collection.

The Vancouver Art Gallery is situated at Larwill Park, unifying the crossroads of Downtown, Yaletown, Gastown, east Vancouver and Chinatown.

Herzog & de Meuron partner-in-charge Christine Binswanger said: “The project for the new Vancouver Art Gallery has a civic dimension that can contribute to the life and identity of the city, in which many artists of international reputation live and work.

“The building now combines two materials, wood and glass, both inseparable from the history and making of the city. We developed a façade out of glass logs, which is pure, soft and light, establishing a unique relation to covered wooden terraces all around the building.”

“The new Vancouver Art Gallery is a vertical building, distinctly spectacular at first sight.”

The Vancouver Art Gallery’s new museum has been designed as a sculptural, symmetrical, upright building.

Combining opaque and transparent surfaces, its larger volumes are concentrated at the top and minimal mass at the bottom.

The design lifts the bulk of the structure high above the street and allows light and air to filter down to an open-air courtyard below.

Herzog & de Meuron said in a statement: “The new Vancouver Art Gallery is a vertical building, distinctly spectacular at first sight, with an arrangement that resonates with the place where it is built.

“It offers ample outdoor spaces that are sunny in summer and protected from rain in winter, to suit the climate and life in British Columbia.”