Balfour Beatty wins University of Bristol’s mathematics building contract

23 March 2016 (Last Updated March 23rd, 2016 18:30)

Multinational infrastructure group Balfour Beatty has been selected to renovate a listed building close to the centre of Bristol, UK, into a new building for the University of Bristol's School of Mathematics.

Balfour

Multinational infrastructure group Balfour Beatty has been selected to renovate a listed building close to the centre of Bristol, UK, into a new building for the University of Bristol's School of Mathematics.

The renovation is part of the university's £525m capital investment programme over ten years.

The transformation and remodelling of the building, which will be called Fry Building following renovation, will require an investment of £33m.

Located just off the Triangle on the corner of University Road and Woodland Road, the renovation of the building will include a foyer that will connect to a new 140 seat lecture theatre with a roof garden above it.

The university said the building, which previously housed the university's School of Biological Sciences, is expected to open by October next year.

"The Fry Building will provide an outstanding home for mathematics in the heart of the University's precinct, and we are very excited about moving into it."

University of Bristol School of Mathematics head Noah Linden said: "The Fry Building will provide an outstanding home for mathematics in the heart of the University's precinct, and we are very excited about moving into it.

"We will have facilities for research and teaching befitting a world-leading mathematics department in a unique Grade II listed building, remodelled and refurbished to retain its historic character."

In addition, a set of lecture theatres, offices and tutorial rooms, as well as new spaces for interaction will be added following renovation.

Capita Project Management is managing the project on behalf of the university and Wilkinson Eyre is providing architectural guidance for the project.

In September, the university announced a £12m project to transform the previous Habitat store, Beacon House, into a new hub for students.


Image: The future look of the atrium of the Fry Building. Photo: courtesy of Wilkinson Eyre.