David Chipperfield to design Nobel Center in Stockholm

9 April 2014 (Last Updated April 9th, 2014 18:30)

UK-based David Chipperfield Architects has won a competition to design the Nobel Center in Stockholm, Sweden.

UK-based David Chipperfield Architects has won a competition to design the Nobel Center in Stockholm, Sweden.

The firm's proposal, named Nobelhuset, beat competition from Sweden-based Johan Celsing Arkitektkontor and Wingårdh Arkitektkontor.

The new Nobel Center will be built the water-edge of Blasieholmen, next to the Swedish National Museum in Stockholm.

The centre will comprise an auditorium, a museum, conference facilities, offices, a library, a restaurant, a café with bar and a shop.

"Chipperfield's proposed building has an elegant, timeless and attractive external appearance with a clear identity of its own."

Plans also include a public route, which will provide circulation and access to the building, and a new Nobel Tradgard garden on the south side of the building.

The new Nobel Center will build-up its activities around the Nobel Prize's combination of disciplines, including sciences, literature and peace. The centre is expected to open in 2018.

In a statement, the competition jury said that Chipperfield's proposed building has an elegant, timeless and attractive external appearance with a clear identity of its own.

The jury said: "The revised facade design, with its shimmering vertical brass elements and glass, has a lofty elegance and quality that can be associated with the Nobel Prize."

Nobel Foundation executive director and chairman of the competition jury Lars Heikensten said: "The jury finds the lightness and openness of the building very appealing and consistent with the Nobel Foundation's explicit ambition to create an open and welcoming centre for the general public."

David Chipperfield Architects said: "We look forward to working together to develop a building that reflects both the values of the Nobel Prize and the high expectations of the citizens of Stockholm."