Join Our Newsletter - Get important industry news and analysis sent to your inbox – sign up to our e-Newsletter here

JPMorgan Chase New York HQ wins LEED Platinum certification

19 Jan 2012 (Last Updated January 19th, 2012 18:30)

The global headquarters of JPMorgan Chase, located at 270 Park Avenue in Manhattan, New York, US, has secured LEED Platinum certification from the US Green Building Council (USGBC) following a major renovation.

JPMorgan Chase

The global headquarters of JPMorgan Chase, located at 270 Park Avenue in Manhattan, New York, US, has secured LEED Platinum certification from the US Green Building Council (USGBC) following a major renovation.

Every system and feature in the 50-storey building has undergone an upgrade programme, including heating, air conditioning, lighting, insulation, plumbing fixtures, flooring and outside views.

JPMorgan Chase chief administrative officer and CEO of mortgage banking Frank Bisignano said this was the largest green renovation of a headquarters building in the world, and that the company completed it while operating in the building.

"The improvements made at 270 Park will substantially cut consumption and reduce greenhouse gas emissions," Bisignano added.

Following the renovation, the 50-year-old building now consumes just half the electricity it used to.

The building will save more than a million gallons of water a year with the installation of a rooftop rainwater collection and filtering system.

The renovated building now features several new systems to improve energy efficiency, including lighting with occupancy sensors and daylight dimming controls.

The new features also include energy star kitchen appliances, computers and monitors, as well as new building insulation and window tint to reduce glare, heat gain and air conditioning load.

About 16,500ft2 of landscape, including green roofs, will feature low-maintenance plants to help decrease temperatures in the summer as well as reduce sewer run off.

The renovation has been carried out reusing more than 99% of the original building and recycling more than 85% of construction waste, including 990,000ft2 of carpeting and 12,000 tonnes of construction waste was diverted from landfills.

New floor designs and layout will give 85% of employees natural daylight at their desks while more than 92% now have exterior views.

Image: The renovated 50-storey building consumes just half the electricity and will save more than one million gallons of water a year. Photo: official-ly cool.