View all newsletters
Receive our newsletter - data, insights and analysis delivered to you
  1. Project
14 September 2008

Industrial Designer House, Seijo Setagaya-Ku Tokyo

This is a house for an industrial designer, standing in a quiet residential area in metropolitan Tokyo. It was required
Nova Hotel Renovation & Construction (Nova HRC) has announced the completion of renovation works at Hollywood's first five-star hotel, the Christie Hotel.
Starwood Hotels & Resorts Worldwide will launch the Westin brand in Egypt with the opening of The Westin Cairo Golf Resort & Spa Katameya Dunes in early 2015.
InterContinental Hotels Group (IHG) has expanded its presence in Europe with the opening of a new Crowne Plaza hotel in Barcelona, Spain.

This is a house for an industrial designer, standing in a quiet residential area in metropolitan Tokyo. It was required that it be not only private in nature but also in harmony with the client’s feelings for his life’s work, industrial design.

Indoor garage

During the process of putting together the requirements, it became clear that the client wished to have an indoor garage for his beloved vehicle, a study with a view to the car, a living and dining space where his industrial products will be displayed and a completely separated guest room and bedroom.

On the other hand, considering that the act of thinking about design is part of the client’s daily life, the division between designing and living needed to be as ambiguous as possible.

While focusing on fulfilling the requested functions, each room was divided and softly connected together at the same time.

Living area

The living / dining room is a core, with its large opening that provides external views and natural light. Sunlight and landscape are introduced to the rooms connected to this core through internal openings, in a smooth and indirect manner. All elements are made into a primitive space composed of purely architectural factors such as floor, wall, ceiling, stairs, voids and openings.

“The house stands in a quiet residential area in metropolitan Tokyo.”

The result is an internal space as an abstract substance: a valley of walls on the third floor, a refreshing expanse in the living / dining room on second floor, and a cave-like study and garage on the ground floor.

A steel-frame structure was adopted for an easier expression of the softly connected sequences.

Taking advantage of the steel’s lightness and strength, some rooms are suspended while others feature beams with dynamic skip, in order to realise a sense of free flow within the entire space. Steel sheet used on exterior walls also serves as a window glazing system, expressing in an abstract manner to the outside the flow of space set free by the frame.

Topics in this article:
NEWSLETTER Sign up Tick the boxes of the newsletters you would like to receive. The top stories of the day delivered to you every weekday. A weekly roundup of the latest news and analysis, sent every Monday. The industry's most comprehensive news and information delivered every month.
I consent to GlobalData UK Limited collecting my details provided via this form in accordance with the Privacy Policy
SUBSCRIBED

THANK YOU

Thank you for subscribing to Design Build Network