Projects

New England Biolabs (NEB), Ipswich, Massachusetts

New England Biolabs (NEB), a leading pioneer of the biotechnology industry, is a manufacturer of restriction enzymes for

Client
New England Biolabs (NEB)
Construction Started
May 2002
Project Type
Laboratories
Location
Ipswitch, Massachusetts, USA
Completion
May 2005
Building Footprint
208,000ft²
Architects and Designers
Jung Brannen Associates, Weston Williamson Architects
Construction
John Moriarty & Associates, Inc
Landscape Architect
Pressley Associates, Inc
Structural Engineer
McNamara/Salvia, Inc
MEP Engineer
AHA Consulting Engineers
Civil Engineer
Meridian Associates, Inc
Geotechnical Engineer
McPhail Associates, Inc
Acoustic Engineer
Cavanaugh Tocci Associates
Solar Engineer
Solar Design Associates, Inc
Lighting Consultant
Berg Howland Associates, Inc
Specification Writer
Kalin Associates Inc
Code Consultant
Harold R. Cutler, P.E
Food Service Consultant
Colburn & Guyette Consulting Partners, Inc.
Casework Company
Lab Furniture Installation & Sales
Flooring Company
Circle Floors, Inc.

New England Biolabs (NEB), a leading pioneer of the biotechnology industry, is a manufacturer of restriction enzymes for genomic research. The three-storey, 208,000ft² (19,324m²) built-to-suit research and production laboratories are located in the rural setting of Ipswich, Massachusetts, on one of Ipswich’s Great Estates.

“NEB stands as a monument to the emerging field of molecular biology.”

SENSITIVE CONSTRUCTION

The design goals were to create a leading-edge laboratory and manufacturing facility with the architectural program focused on organising the new construction and required parking in the most effective way to serve NEB’s program.

The project also had to show sensitivity to the existing rural setting; preserve several very large, old copper beech trees; incorporate a mix of 40/60 labs to support space; anchor the building with a three-storey tropical rain forest winter garden, a full-serve cafeteria, a 250-seat auditorium, and a permanent art gallery for rotating exhibitions of local artists.

The design is contemporary and organic, allowing NEB to stand as a monument to the emerging field of molecular biology, to respond to the nuances of its surrounding natural landscape and to directly relate to the very core of NEB’s research and
development work.

Other objectives included: acquiring LEED™ certification; equal-sized, flexible labs with access to natural light and exterior views; allowing the existing structures to clearly retain their individual identities while becoming a part of NEB’s overall program and campus; and, carefully scale the new building to not overpower or compete with the existing structures.

NEW ENGLAND BIOLABS BUILDING DESIGN

The exterior building skin is a combination of custom, pre-patinated copper panels and a glass curtain wall system. The main interior skylit street is covered in warm-coloured wood panels (proportionate to the copper panels) and a transparent glass
curtain wall system.

“The design is both contemporary and organic.”

Innovative building components include a skylit interior street that serves as the building’s main communication link, as the main source of natural lighting and views for 50% of the labs, as well as the art gallery for the owner’s extensive art collection.

The new facility incorporates several notable green features: reduced site disturbance (7.5ac disturbed on 109ac site with everything restored similarly to the original topography); a solar aquatic wastewater treatment facility capable of treating and
disposing 27,500gl of wastewater per day; RODI waste water reclaim for the winter garden and the flushing of toilets and urinals; measures for energy efficiency and measures to minimise heat gain.

Related Projects

New Western Australian Museum

The new Western Australian museum is located in the heart of Perth's cultural centre in Australia. It was designed by…

The Plus, Innlandet, Norway

The Plus is an environmentally friendly furniture factory being developed by furniture manufacturer Vestre in Magnor, Norway. It will involve…