Heatherwick Designs Longchamp’s NY Store

1 September 2009 (Last Updated September 1st, 2009 18:30)

Heatherwick Studio of the UK has regenerated a 1936 building for French luxury goods company Longchamp in a landmark conservation area in Soho, New York. The interior of the building has been designed to convey a sense of creativity, chic, pleasure and freshness, according to the compan

Heatherwick Studio of the UK has regenerated a 1936 building for French luxury goods company Longchamp in a landmark conservation area in Soho, New York.

The interior of the building has been designed to convey a sense of creativity, chic, pleasure and freshness, according to the company, highlighting the ethos of the Longchamp brand.

The store features a landscape installation, which flows down through the core of the building where the stairs and lift will sit.

The retail space has been created using a laminated timber ceiling sliced open with some sections folded downwards and separated to form surfaces which serve as product display spaces.

The layers have been created using aerospace windscreen technology, resulting in panels with a fluid form of fabric.

The store has plenty of windows to capture natural light and includes a large shaft punched through the entire building to the entrance and topped by a glass skylight for maximum sunlight.

A third storey is being added to the store for the company's showroom, which includes a garden terrace.