Dierendonck Designs Community Centre in Belgium

17 November 2009 (Last Updated November 17th, 2009 18:30)

Belgian practice Dierendonck Blancke has designed a community center near Avelgem in Belgium. The centre has a reduced footprint and comprises of a 305-seat theatre, a 700-seat multipurpose hall and a cafe with open terrace. All the building features are stacked against the sl

Belgian practice Dierendonck Blancke has designed a community center near Avelgem in Belgium.

The centre has a reduced footprint and comprises of a 305-seat theatre, a 700-seat multipurpose hall and a cafe with open terrace.

All the building features are stacked against the slope of the site, offering open room for activities.

The building consists of two parts – a main volume sited near the church and a supporting base integrated in the landscape.

The theatre on the first floor is like a multifunctional black box with basic acoustics.

An administration block is located on the ground floor with irregularly-shaped windows.

The foyer is located beneath the theatre and offers access to the upper floors and the multipurpose hall in the basement.

The multipurpose hall is glazed with acoustic glass and offers natural light to the space.