UK Firm Awarded Permission for Seafront Overhaul

1 December 2009 (Last Updated December 1st, 2009 18:30)

UK firm Tonkin Liu has won planning permission for its seafront overhaul scheme in Dover, Kent. The practice won the commission in April for £2m scheme following a design competition by the Landscape Institute to recreate the existing esplanade. The design features three cas

UK firm Tonkin Liu has won planning permission for its seafront overhaul scheme in Dover, Kent.

The practice won the commission in April for £2m scheme following a design competition by the Landscape Institute to recreate the existing esplanade.

The design features three cast concrete waves, which will serve as seating and shelter areas while linking the beach to the esplanade.

The first lifting wave is made of white concrete and creates a ramp and stairs from the beach and has a shingle garden.

The second resting wave, made of precast concrete features seating bays created out of a rippled surface.

The last wave of the design is in the shape of white columns that house LED lighting in their holes, the columns rise and fall along buildings behind the esplanade.

The scheme is expected to begin next year.