Atkins completes design for waterfront in Mianyang, China
Join Our Newsletter - Get important industry news and analysis sent to your inbox – sign up to our e-Newsletter here
X

Atkins completes design for waterfront in Mianyang, China

26 Jun 2013

UK-based architectural firm Atkins has completed the landscape design for the waterfront in Mianyang, Sichuan province, China.

Mianyang waterfront design

UK-based architectural firm Atkins has completed the landscape design for the waterfront in Mianyang, Sichuan province, China.

Mianyang is located at the northwestern end of the Sichuan Basin, on the upper to middle reaches of the Fu River.

Atkins said that since Mianyang became the second largest city in Sichuan, it sought to extend the frontage of the city to the shores of the surrounding three rivers.

The riverfront site covers a total area of 21km², a quarter of which is water body.

The architectural firm’s design includes creation of leisure space for the public, and interlinking commercial and residential developments.

Atkins director for landscape in Asia Pacific Clive Horsman said the design concept is derived from the mountain range, the strands composing ridges and valleys in Sichuan.

"The ‘strands’ found in nature match the topography of the site and the meeting room concept perfectly," Horsman said.

"Forests and wetlands, weaving as in the patterns of fingers and strands, link the natural landscape and man-made development coherently. The site is not an isolated extension of a city but a living organism capable of adapting to the environment."

The company’s scope of works includes landscape planning and design, riverfront embankment design and promenade design.

Atkins said it developed the living room concept, which interlinks the project site as well as the nearby areas, based on the overall city planning strategy and the understanding of its geography.

The pedestrian footbridge will create a passage for visitors from man-made structures to the riverfront.

The design strategy will provide a solution to utilise the elevation difference of about 6m between the land and the embankment by integrating parking facilities, retail shops, and food and beverage facilities.

Horsman said, "The smart planning approach can not only optimise the use of the space but also create more space for the public."


Image: Atkins’ design includes creation of leisure space for the public with interlinking commercial and residential developments. Photo: Courtesy of Atkins.