Buro Happold to design Hammershus castle visitor centre in Denmark

3 December 2013 (Last Updated December 3rd, 2013 13:00)

UK-based engineering consultant Buro Happold has won the competition to design the new visitor centre for Denmark’s monument Hammershus.

UK-based engineering consultant Buro Happold has won the competition to design the new visitor centre for Denmark’s monument Hammershus.

The engineering consultant, in partnership with architects Arkitema and Professor Christoffer Harlang, beat off competition from 53 design entries to deliver the project.

The visitor centre will feature an exhibition room, a café, and educational rooms to cater for around half a million visitors each year.

Buro Happold said that Hammershus is northern Europe’s largest medieval castle located 74m above sea level on Hammerren, the northern tip of the Danish coastline.

The 13th century castle once provided a base for the Danish crusades.

Timber and concrete taken from the surroundings will be used to build the new visitor centre, which is expected to open in early 2016.

Buro Happold noted that the concrete will feature rock granulate from the cliff which will need to be quarried in order to make room for the facility.

The roof will form part of the terrain and continue the public footpaths, which will provide a view of the castle.

Buro Happold project leader Jo Gamwell said, "The centre is used only during the summer months and is operated by volunteers rather than facility managers so it was important to provide simple systems, which catered to the needs of individual visitors and larger school groups in summer weather."


Image: The visitor centre will feature an exhibition room, a café, and educational rooms. Photo: Courtesy of Arkitema architects.