Join Our Newsletter - Get important industry news and analysis sent to your inbox – sign up to our e-Newsletter here
X

China Central Television’s Beijing headquarters completed

16 May 2012 (Last Updated May 16th, 2012 18:30)

Construction of China Central Television (CCTV)’s €850m new headquarters in Beijing has been completed, ten years after it was conceived.

China Central Television Headquarter, Beijing, China

Construction of China Central Television (CCTV)’s €850m new headquarters in Beijing has been completed, ten years after it was conceived.

Located in the Chinese capital city’s central business district, the 54-storey, 473,000m² tower will house the Chinese national broadcaster’s TV studios, offices, broadcasting and production facilities.

Designed by Dutch architecture company OMA, the 234m tower has two leg-like structures, which rise from a common platform leaning toward each other at the top.

The twin structures meet each other with a 75m perpendicular cantilever, 160m above the ground.

Tower 1 has a height of 234m and 54 floors, while Tower 2 is 210m high and incorporates 44 floors.

The building’s primary support comes from the irregular grid on its surface while the braced tube structure provides the building strength to withstand any seismic activity.

Construction began in 2004 and its exterior was completed in summer 2008.

The headquarters building has 64,200m² of administration space, 54,900m² of multi-purpose space, 65,800m² dedicated to news production, 31,800m² of broadcasting space, 105,400m² of programme production space, 30,000m² staff facilities, 61,500m² parking facilities and a 15,000m² service building.

Completion of the new headquarters will allow CCTV to consolidate its entire process of TV-making, which was previously located in different areas of Beijing, as well as expand its current operation from 13 channels to over 200 channels.

The project was co-designed by German architect Rem Koolhaas and former OMA partner Ole Scheeren, while Cecil Balmond and Arup provided the structural and MEP design and East China Architectural Design & Research Institute (ECADI) acted as the Local Design Institute.

Arup director Michael Kwok said the company had carried out performance-based analysis, which included examining all 10,060 elements in the primary structure under all credible seismic conditions.

"The highly detailed engineering was explained to, and approved by, a Government-appointed panel of structural experts," Kwok said.

Other design consultants for the project included Front, Inside/Outside, DHV, DMJMH+N, Lerch Bates & Associates, LPA, Sandy Brown Associates and Romano Gatland NY.


Image: The 234m high tower has two leg-like structures which rise from rise from a common platform joined together by 75m perpendicular cantilever. Photo: Arup