Construction begins on G-Star RAW headquarters in Netherlands
Join Our Newsletter - Get important industry news and analysis sent to your inbox – sign up to our e-Newsletter here
X

Construction begins on G-Star RAW headquarters in Netherlands

27 May 2012

Construction has started on clothing company G-Star RAW's new headquarters in Amsterdam, Netherlands, designed by architectural practice OMA.

G-Star RAW headquarters in Netherlands

Construction has started on clothing company G-Star RAW’s new headquarters in Amsterdam, Netherlands, designed by architectural practice OMA.

Construction on the project will be carried out by OMA along with partners Reinier de Graaf and Ellen van Loon; after completion the building will consolidate the clothing firm’s existing facilities located at various places into a single horizontal building.

OMA partner Reinier de Graaf said: "We have programmed into the building the possibility of unpredictable activities for the public as well as creative incubation for the next phase of G-Star’s evolution."

The 27,500m² horizontal building, with a length of 140m, will be situated next to the A10 in the Zuid-Oost industrial area of Amsterdam.

The headquarters have been designed to use contrasting materials to differentiate the creative facilities containing the core departments of the brand and support facilities like offices and parking, which will be built around the creative nucleus.

The creative core will be visible through the building’s glass facade, while the surrounding service facilities will be more discrete and built in black concrete.

The lower part of the ring will form a plinth to provide a location for installations and events as well as space for parking and drop off.

The building’s north side of the building will house a multi-use area, the RAW-space, either open to the outside or hidden behind sliding hangar-type doors, to provide space for work and production, parties, and fashion shows.

A shifting facade will move with the changing uses of the RAW-space while its sliding hangar-style doors will provide flexibility of space for events.

The main entrance is located at the plinth level and is below a cantilevered glass box that features G-Star’s showrooms.

Staggered floor plates and double height spaces inside the building will promote exchange of ideas between the different creative departments and allow cross communication, OMA said.


Image: The project will consolidate G-Star RAW’s existing facilities into a single horizontal building. Photo: OMA.