Join Our Newsletter - Get important industry news and analysis sent to your inbox – sign up to our e-Newsletter here

Morgan Sindall completes Wakefield civic offices in UK

30 May 2012 (Last Updated May 30th, 2012 18:30)

Construction firm Morgan Sindall has completed work on the £19m Wakefield One building, which will be the headquarters of Wakefield Metropolitan District Council in the UK.

Wakefield office scheme in UK

Construction firm Morgan Sindall has completed work on the £19m Wakefield One building, which will be the headquarters of Wakefield Metropolitan District Council in the UK.

The scheme has been designed by Cartwright Pickard Architects and developed by the English Cities Fund (ECF), a partnership between the property developer Muse Developments, Legal and General and the Homes and Communities Agency.

The new four-storey building is located near Wakefield’s existing Grade 1 listed County Hall.

Spanning a total area of 123,000ft², the complex will host over 1,200 Wakefield Council employees.

Wakefield One features an open-plan design, a central atrium and a museum/library space on the lower ground floor.

The development is part of the second phase of the £140m Wakefield Merchant Gate Masterplan, a major regeneration project to regenerate approximately 17 acres of vacant land between the railway station and the city centre.

Morgan Sindall area director Chris Brown said: "The regeneration master plan is of great importance to Wakefield city centre and its wider business community and these new state-of-the-art civic offices will play an important part in the new, modern look and feel of the city."

Wakefield Council leader Peter Box said: "Wakefield One will save the Council at least £1 million a year and, through bringing several services into one place, provide a better service for residents."

In February 2012, construction services provider ISG won a £1.9m fit out contract to provide the finishing mechanical and electrical touches for the Wakefield One scheme.


Image: Wakefield One features an open-plan design, a central atrium and a museum/library space on the lower ground floor. Photo: Morgan Sindall.