Perkins+Will's Atlanta office wins LEED Platinum certification
Join Our Newsletter - Get important industry news and analysis sent to your inbox – sign up to our e-Newsletter here
X

Perkins+Will’s Atlanta office wins LEED Platinum certification

06 Mar 2012

Architecture firm Perkins+Will's office at 1315 Peachtree Street in Atlanta, Georgia in the US has secured LEED Platinum certification from the US Green Building Council.

Architecture firm Perkins+Will’s office at 1315 Peachtree Street in Atlanta, Georgia in the US has secured LEED Platinum certification from the US Green Building Council.

The company said the building secured 95 points, the highest score of any building in the Northern Hemisphere under the 2009 version of LEED for New Construction.

Perkins+Will principal and managing director Willard Lariscy said: "We set out to make 1315 Peachtree a living model of sustainability and we have been inspired by the results so far."

"A 95-point LEED Platinum Certification is another confirmation that we’ve accomplished our goals, but since it’s a living lab, we’ll continue to create new goals as we adapt to change and experiment with new ideas," Lariscy said.

Originally built in 1985, the building was bought by Perkins+Will in 2009 and renovated to include sustainable features.

The building has been designed to reduce energy use and increase efficiency; it is equipped with raised flooring and a radiant heating and cooling system.

The office uses passive sun shading on lower levels and an active exterior sunshade on the building terrace level to control afternoon sunlight and heat gain.

The building’s exterior renovations include more energy efficient exterior glazing, modifications to the front facade and an exterior terrace on the fifth floor that serves as a meeting and social space.

Interior renovations of the building include transparent walls that can be easily reconfigured to incorporate input from all staff.

The redesigned building offers views and natural daylight in every occupied space and its roof consists of microturbines as well as an adsorption chiller that are part of a tri-generation system.

The building’s energy needs will be decreased by lighting control strategies such as daylight harvesting and reduced ambient lighting coupled with the use of LED lamps.

The building’s carbon footprint has been reduced by 68% by using natural gas to produce electricity.