Schmidt hammer lassen to design correctional facility in Greenland
Join Our Newsletter - Get important industry news and analysis sent to your inbox – sign up to our e-Newsletter here
X

Schmidt hammer lassen to design correctional facility in Greenland

19 May 2013

Schmidt hammer lassen architects has won a competition as part of a Danish team to design a 8,000m² correctional facility, dubbed Ny Anstalt, in Nuuk, the capital of Greenland.

Correlation facility

Schmidt hammer lassen architects has won a competition as part of a Danish team to design an 8,000m² correctional facility, called Ny Anstalt, in Nuuk, the capital of Greenland.

The winning team also includes contractor Rambøll, architects Friis & Moltke and landscape architects Møller & Grønborg.

The winning proposal features five residential units with rooms to house 76 inmates, in both a closed and an open section of the building.

Plans also include work and leisure facilities as well as spaces for visitors to the inmates, an administration division and various technical and security installations.

The residential units will designed to offer the experience of changing daylight and surroundings.

Each building will be positioned against one another in such a way that the inmates will be able to experience the contrasts of nature like snow, ice, rocks, moss, blue sky, sun, night and day inside the structure.

schmidt hammer said it will result in a panoramic window in the common lounge area to carry nature into each residential unit.

Each of the cells will feature windows to offer occupants views towards the terrain.

schmidt hammer lassen architects founding partner Morten Schmidt said the project matches the surroundings and supports the focus of the Danish Prison and Probation Service on the balance between punishment and rehabilitation.

"The whole idea behind the project is to add qualities to the complex that will enhance rehabilitation and diminish physical and psychological violence," Schmidt said.

During construction, a mix of concrete, wood and corten steel will be used to adapt the building to the surrounding landscape.


Image: After completion, the correctional facility will feature five residential units with rooms to house 76 inmates. Photo: Courtesy of schmidt hammer lassen architects.