View all newsletters
Receive our newsletter - data, insights and analysis delivered to you
September 23, 2012

Stedelijk Museum in the Netherlands reopens after renovation

The Stedelijk Museum in Amsterdam, the Netherlands, has opened after eight years of renovation and expansion.

By admin-demo

Stedelijk Museum in Netherlands

TThe Stedelijk Museum in Amsterdam, the Netherlands, has opened after eight years of renovation and expansion.

Designed by A.W. Weissman, the museum building was built in 1895 and has been undergoing renovation since 2004.

Renovation of the building added a new wing and converted all its programme spaces into galleries, allowing the museum to display its famous collections.

The renovated museum features a new 10,000m² building designed by Mels Crouwel of Benthem Crouwel Architects intended to provide additional space for temporary exhibitions.

The new museum’s design re-orientates the entire museum to the public lawn of the neighbouring Museumplein (Museum Plaza), creating a common ground for Stedelijk and the Rijksmuseum, the Van Gogh Museum, and the Concertgebouw.

The museum also revealed details of the permanent collection installation and two inaugural temporary exhibitions called Works in Place and Beyond Imagination.

Works in Place is the first temporary exhibition in the new building’s 1,100m² gallery and will present large-scale contemporary works.

Beyond Imagination will be installed in the new second-floor galleries and will spread out into the auditorium and public spaces in the new building.

The roof of the new building is similar to the height of the original building’s cornice line and features an overhang that creates a 2,000m² shelter or outdoor plaza at ground level, which can also host other programmes.

The lower level of the building accommodates the free-span exhibition gallery and a large black-box gallery/performance space.

Interior features of the structure include a circulation system that allows visitors to view exhibitions on different floors and an escalator that runs directly between the lower level and second floor.

The main entrance, lobby, bookshop and restaurant are all at ground level, where the structure is covered in glass.


Image: The renovated museum features a new 10,000m² building to provide additional space for temporary exhibitions. Photo: John Lewis Marshall.

Related Companies

NEWSLETTER Sign up Tick the boxes of the newsletters you would like to receive. The top stories of the day delivered to you every weekday. A weekly roundup of the latest news and analysis, sent every Monday. The industry's most comprehensive news and information delivered every month.
I consent to GlobalData UK Limited collecting my details provided via this form in accordance with the Privacy Policy
SUBSCRIBED

THANK YOU

Thank you for subscribing to Design Build Network